FORUM LASKAR ISLAM
welcome
Saat ini anda mengakses forum Laskar Islam sebagai tamu dimana anda tidak mempunyai akses penuh turut berdiskusi yang hanya diperuntukkan bagi member LI. Silahkan REGISTER dan langsung LOG IN untuk dapat mengakses forum ini sepenuhnya sebagai member.


@laskarislamcom

Terima Kasih
Salam Admin LI

Muncul Mukena Bercorak Mirip Salib di Malaysia, Menteri Jainab: Itu Mengguncang Akidah

Topik sebelumnya Topik selanjutnya Go down

Muncul Mukena Bercorak Mirip Salib di Malaysia, Menteri Jainab: Itu Mengguncang Akidah

Post by Rindu on Tue Jun 14, 2016 2:43 pm


TAWAU - Menteri Pembangunan Masyarakat dan Hal Ehwal Pengguna Sabah Datuk Jainab Ahmad Ayid mengingatkan umat Islam supaya berhati-hati dengan mukena yang mempunyai corak berbentuk mirip salib.
Beliau meminta Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dan Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sabah (JHEAINS) untuk mengambil tindakan sewajarnya dalam masalah ini demi menjaga kesucian agama Islam.
Datuk Jainab merasa kecewa karena mukena itu dipasarkan di negara ini ketika umat Islam akan menjalankan ibadah puasa tidak lama lagi. Beliau mengatakan bahwa belakangan ini berbagai taktik digunakan oleh pihak tertentu untuk mengguncang akidah umat Islam, salah satunya dengan membuat corak mirip salib pada mukena.
"Janganlah kita ghairah membeli kerana tertarik dengan warna dan gaya yang cantik tanpa menyedari corak pada telekung (mukena) itu tidak mengikut syariah," katanya.
Beliau juga meminta para penjual mukena supaya meneliti mukena-mukena yang dijual supaya tidak mengundang kegusaran dalam kalangan umat Islam di negara ini.
Mukena yang mempunyai sulaman berbentuk mirip salib di bagian depan dari paras dagu hingga ke bawah itu diduga diproduksi di negeri jiran. Desain mukena itu kini telah tersebar di laman media sosial.

Rindu
SERSAN MAYOR
SERSAN MAYOR

Male
Posts : 333
Kepercayaan : Lain-lain
Location : bumi
Join date : 09.05.14
Reputation : 7

Kembali Ke Atas Go down

Topik sebelumnya Topik selanjutnya Kembali Ke Atas

- Similar topics

Permissions in this forum:
Anda tidak dapat menjawab topik